Väriä vakaviin aiheisiin

Miten kuvittaa, tehdä visuaalisesti konkreettiseksi abstrakteja asioita. Tähän kysymykseen olen törmännyt, kun olen saanut kuvituskuvatoimeksiantoja. Abstrakteja asioita ympärillämme on vaikkapa tasa-arvo, luovuus, puhtaus, syrjintä, epähierarkisuus, rakkaus; tunteet ylipäätään.

Kuvittamiseen sain paneutua, kun tein Tasa-arvovaltuutetun toimistolle vuosikertomuksen 2012 kuvitusta. Suunnittelussa oli mukana myös Valokuva- ja agentuuritoimisto Keksi. Toimiston tiedottajalla oli tietysti toiveensa kuvituksen yleisestä visuaalisesta ilmeestä: väriä ja iloa. Kuitenkaan ei saanut unohtaa Tasa-arvovaltuutetun työtä, syrjintää sen monissa muodoissaan ja siihen puuttumista. 

Aiemmin olin kuvannut toimistolle hyvin abstrakteja, tarkoituksella täysin epätarkkoja, maalauksenomaisia maisemiakuvia.





Nyt oli toiveena saada kuviin myös henkilöitä. Vapaamuotoinen kaupunkikuvaus sai siis jäädä; viestintämateriaalin käyttöön kun olisi tarvinnut julkaisuluvan jokaiselta tunnistettavalta ohikulkijalta.

Kun aiemmin olin suunnannut kamerani kauas maisemaan, päätimme tällä kertaa sihdata lähelle, erittäin lähelle. Toteutettavaksi suunnitelmaksi valikoitui studiossa kuvattujen henkilötutkielmien kautta ilmentää tasa-arvoa, sukupuolesta, kansallisuudesta, iästä … riippumatta. Henkilöiden taustalle valittiin voimakkaita, iloisia värejä.

Värejä korostettiin suoralla valolla, joka heijastui taustalta väreineen myös henkilöihin. Ison osansa kuviin antoi myös ilmeikkäät mallit. 


Kiitos kaikille rohkeille malleille, heidän ansiostaan saimme luotua moniäänisen kuvasarjan Tasa-arvovaltuutetun toimistolle.




Vuosikertomus löytyy kokonaisuudessaan linkistä: http://epaper.edita.fi/valtioneuvosto/tasa-arvo2012/#/1/

Kommentit

Suositut tekstit