Sitouta ja vapauta!

Eli miten valokuvaaja muuttui valmentajaksi

Olen valokuvannut henkilö- ja brändikuvaa työkseni toistakymmentä vuotta. Autan asiakkaitani kertomaan tarinaansa kuvilla. Tiedän, kuinka hyvin kuva vie meitä erilaisiin tunnelmiin ja tunteisiin. Kun puhumme kuvasta, puhumme usein myös ajatuksista ja tunteista varsinaisen kuvapinnan alla. 
"Organisaatiomme tarvitsee kaikenlaisia persoonia.
Persoonallisuus saa näkyä asiakaspalvelussamme."
Mitä parempi työyhteisö meillä on, sitä mielekkäämpänä työtä pidetään. Mielekästä työtä on mukavampi tehdä, saamme enemmän aikaan. Hyvässä työyhteisössä osataan aidosti hyödyntää erilaisuutta, kokemusta ja luovuutta. Mutta mitäpä jos homma ei toimi tai kaksi hyvin erilaista tiimiä törmää – vaikkapa yrityskaupan seurauksena.
Fasilitointi auttaa ryhmää toimimaan yhdessä. Erilaisia menetelmiä on pilvin pimein. Mutta yllättävää kyllä, valokuvaamiseen pohjautuvaa menetelmää ei löydy.
Fasilitaattorin rooli ei ole keksiä ratkaisuja. Fasilitaattori, tai valmentaja, auttaa löytämään ratkaisut tiimin sisältä. Ratkaisut eivät ole aitoja – oikeita, jos valmentaja ei kykene kaivamaan esiin tekijöiden hiljaista tietoa tai aitoja ajatuksia. Myös takarivin muumioiden suut pitäisi saada auki.
Kaksi kerää vai vahvempi tukemassa toista?
Neemo metodi konkretisoi ajatukset.
Niin yksinkertaiselta kuin ajatus kuulostaakin, valokuvaus on ratkaisu. Olen ollut mukana kehittämässä valokuvapohjaista Neemo menetelmää yhdessä idean äidin valokuvataiteilija Nanna Hännisen ja muun työryhmän kanssa. Minustakin on kehkeytynyt matkan varrella, jos ei nyt Neemomaisteri, niin vähintään juniorivalmentaja. 

On kiehtovaa nähdä, kuinka hyvin metodi toimii. Neemo sitouttaa koko ryhmän, vapauttaa hiljaisen tiedon ja konkretisoi. Tämä lupauksen kanssa on helppo kohdata asiakkaat, koska se pitää. 

Kommentit

Suositut tekstit