Valoa!

Valokuvaajan tärkein työkalu, kameran lisäksi, on valo. Tarkkailemme valoa jatkuvasti. Joskus sitä on liikaa, talvella usein liian vähän, se on voi olla väärän väristä tai sillä ei ole oikeaa suuntaa.

Vallitseva valo noudattaa harvoin kuvaajan toiveita.

Kuvasin ihastuttavan laulaja Johanna Kalénin Sylvi-lehteen. Haastattelu ja kuvaus oli sovittu levytysstudiolle, joka toimii myös treenikämppänä. Inspiroivaa roinaa joka paikassa, hienoja ja elämää nähneitä soittimia nurkissa. Mutta myös sälää, mustia vahvistimia ja sotkuisia johtokasoja. Päätin keskitttyä henkilöön, ja unohtaa miljöön.

Vallitseva valo oli latkua loisteputkea. Suoraan yläpuolelta tuleva valo harvoin imartelee ketään, saati innostaa kauneudellaan. Valo oli siis rakennettava. Tätä tarkoitusta varten kannan melkein aina mukanani pientä valokalustoa. Akuilla toimivat salamat on helppo pystyttää mihin vain, eikä tarvitse olla ruman valon armoilla.

Keijukaismaisen Johannan kanssa halusin kokeilla vahvaa takavaloa, enkelimäistä efektiä.





Taivaallisen valon luominen oli yksinkertaista. Laitoin yhden valon suoraan Johannan taakse. Lampun ja Johanna väliin sijoitin valoa hajoittavan diffuuserin. Toimittaja taisi toimia ihmisjalustana. Kameran vieressä sojotti toinen lamppu kohti valkoista kattoa.
Voilá! Enkeliefekti oli valmis.

Ennen kuin voi valaista, pitää olla jonkinlainen ajatus haluamastaan lopputuloksesta. Tämä toimii ainakin minulla. Siksi kuljenkin tietoisesti silmät auki havainnoiden valoja ja varjoja. Muistiin jää paikkoja, tunnelmia, valoa ja varjoja. Kännykäkamera toimii joskus muistivihkona.

Ilman ymmärrystä valosta ja sen luonteesta ei voi luoda haluamaansa valaisua. Sattumalta voi luoda jotain maagista, mutta yleensä huikeat kuvat syntyvät pitkän opiskelun tuloksena.


Ymmärrys kertyy opiskelemalla, tarkkailemalla, havainnoimalla. Kokemus ja taito karttuu harjoittelemalla. Harjoittelu, kokeilu ja opiskelu ei lopu ikinä, maailmahan ei ole ikinä valmis. Uskon, että aina kuvatessa tulee vastaan yllätyksiä ja sattuu vahinkoja, hyviä ja huonoja. Kaikkea ei voi ennakoida eikä suunnitella. Siinä on valokuvan viehätys, ja vaikeus.


Kommentit

Suositut tekstit